Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Νέα εποχή Αστρολογίας

Σήμερα ξεκινούμε μία προσπάθεια διαφορετική από τις άλλες.

Δεν εφευρίσκουμε τον τροχό βέβαια. Απλά ακολουθούμε τις εξελίξεις της αστρολογίας στη χώρα μας. Εξελίξεις που τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι κάτι αλλάζει δραματικά και μαζικά. Η πρώτη ένδειξη γι' αυτό το ξεκίνημα έρχεται από το χώρο της έντυπης αστρολογίας. Μαζικές νέες εκδόσεις τον τελευταίο καιρό. Αστρόπολις, Starlife, Jupiter, Δίαστρον και τόσα άλλα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και κλασσικά πλέον Άστρα και Όραμα, Αστρολόγος, Ωροσκόπιο αλλά και τα πιο φρέσκα σχετικά Ζωή και Ζώδια, AstroMagazine, Astrella, Astrolei, κλπ.

Πλήθος έντυπου περιοδικού αστρολογικού τύπου. Τι νέο λοιπόν έρχονται να κομίσουν τα νέα έντυπα; Μία νέα αισθητική ίσως; Μία άλλου τύπου εκδοτική εμπειρία (μην ξεχνάμε την προϋπηρεσία του Κου Πανόπουλου, εκδότη του Jupiter). Κάποια από τα νέα περιοδικά όπως το Starlife κινούνται στη λογική των παλιών. Το Αστρόπολις και το Jupiter όμως κάτι προσπαθούν. Να κινηθούν σε μία νέα αισθητική, να μιλήσουν στη γλώσσα των νέων, να απεξαρτηθούν από την παλιά καθεστωτική αστρολογία (το Jupiter είναι το πρώτο περιοδικό που είδα με καθαρή διαφήμιση χωρίς 090). Παρόλα αυτά δεν είναι τελείως απεξαρτημένα από το παρελθόν. Στο Astropolis συνεχίζει και βλέπει κανείς τις κλασσικές διαφημίσεις του 090, ενώ το Jupiter δέχτηκε από το πρώτο κιόλας τεύχος του κάποιες καταγγελίες για αντιγραφές άρθρων.

Δεν είναι εύκολη η νέα αρχή και ο ανταγωνισμός προβλέπεται σκληρός. Το σίγουρο είναι ότι η αστρολογία συνδέεται πλέον με την αισθητική. Ότι γίνεται προσπάθεια αγγίγματος ενός νέου κοινού, του νεανικού. Ότι γίνεται προσπάθεια να απεξαρτηθεί η εκδοτική προσπάθεια από το γνωστό κοινό της νοικοκυράς που παίρνει το περιοδικό για να διαβάσει την αγαπημένη της αστρολόγο και να πάρει και δώρο μία τσάντα. Νέα στοιχεία όπως το αστρολογικό gossip κάνουν την εμφάνιση τους. Και επιτέλους αρχίζει και εμφανίζεται μία νέα έννοια η αστρο - δημοσιογραφία.

Τι είναι αστρο - δημοσιογραφία; Ή τι δεν είναι; Είναι μήπως το αστρολογικό gossip? Είναι η άποψη και η κριτική του ενός περιοδικού προς το άλλο; Είναι οι "μεσημεριανού" τύπου καταγγελίες "μου έκλεψες το άρθρο", κλπ; Ίσως είναι όλα αυτά, αλλά μπορεί να γίνει και κάτι ακόμα. Μπορεί να γίνει η φωνή ελέγχου για τις αστρολογικές ακρότητες, η συνείδηση των "εραστών" της αστρολογίας, των πιο πιστών καταναλωτών της αλλά και των πιο ενημερωμένων. Και η καθοδήγηση των νέων καταναλωτών ώστε να μη δέχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλλες.

Μπορεί να γίνει η φωνή αξιοπιστίας για τις εκδοτικές και συγγραφικές προσπάθειες (πού είναι η βιβλιογραφία σου Κε Αστρολόγε;), η σκεπτική προσέγγιση νέων και πρωτόφαντων θεωριών αλλά και η ενθαρρυντική συμπαράσταση σε νέους ανθρώπους που προσπαθούν κάτι καινούριο.

Η αστρο - δημοσιογραφία ΔΕΝ είναι αστρολογία. Δεν κάνει προβλέψεις (αν και όπως οι αθλητικογράφοι έχει άποψη για το σύστημα του προπονητή), δεν κάνει ανάλυση χαρακτήρα, δεν προβλέπει αν ταιριάζετε. Διατυπώνει απόψεις, κρίνει (αλλά και κρίνεται) και προσπαθεί να ενημερώσει τον καταναλωτή του χώρου για να έχει άποψη, επίπεδο και απαιτήσεις από το προϊόν που αγοράζει.

Στα πλαίσια αυτά σας καλωσορίζουμε στο νέο αυτό ιστολόγιο και ελπίζουμε ότι η προσπάθεια μας θα έχει τη στήριξη σας. Ο χώρος πλέον μεγάλος. Τα γεγονότα που πρέπει να παρακολουθούμε πολλά και ο φόβος ότι θα μείνουμε εκτός επικαιρότητας μεγάλος. Γι' αυτό η βοήθεια όλων σας είναι απαραίτητη. Είδατε κάποιο γεγονός που σας ενόχλησε; Κάποια στάση που θέλετε να σχολιαστεί. Μη διστάσετε να μας γράψετε ή να στείλετε την άποψη σας. Θα δημοσιευτεί επώνυμα, εφόσον τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας.

Καλή ανάγνωση σε όλους και να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι...

Με εκτίμηση,

Βασίλης Παπαδολιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: