Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε βιβλιογραφία;

Η χρήση της βιβλιογραφίας είναι ένα θέμα αρκετά παρεξηγημένο στον ελληνικό χώρο. Όχι μόνο στον τομέα της αστρολογίας αλλά γενικότερα στην αρθρογραφία και στην έρευνα δεν έχουμε μάθει τι ακριβώς συνιστά πνευματική ιδιοκτησία για να το προστατεύσουμε. Στο χώρο της αστρολογίας επικρατεί η άποψη ότι η βιβλιογραφία είναι τελείως περιττή. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει εμφανιστεί βιβλιογραφία σε ελληνικά περιοδικά, ειδικά όταν γράφουν επαγγελματίες αστρολόγοι. Οι πιο συνειδητοποιημένοι από τους αστρολόγους προσπαθούν κατά κάποιο τρόπο να σώσουν τα προσχήματα ανασυνθέτοντας και σταχυολογώντας απόψεις. Αυτό δε συνιστά όμως επαρκή δικαιολογία απαλοιφής βιβλιογραφίας.

Ειδικά στην περίπτωση που εισάγονται νέες - ή επανεισάγονται ξεχασμένες - έννοιες και χώροι στο αναγνωστικό κοινό είναι πολύ σημαντική η αναφοράς βιβλιογραφίας για να μη δημιουργείται η εντύπωση στο αναγνωστικό κοινό ότι τις έννοιες τις εισάγει για πρώτη φορά ο γράφων αστρολόγος. Στις περιπτώσεις αυτές πνευματική ιδιοκτησία συνιστά η χρήση του όρου. Έχω αναφέρει αρκετά παραδείγματα σε διάφορα fora στο παρελθόν. Η εισαγωγή της εσωτερικής αστρολογίας, η σύγκριση ζωδίων και μύθων, η αστροχαρτογραφία που αναφέρει σε σχόλιο του ο Κος Κορωνάκης είναι χώροι νέοι που δεν έχουν εντυπωθεί στη μνήμη του αναγνώστη. Όταν κανείς πρωτοαναφέρεται λοιπόν σε τέτοιους χώρους - ακόμα κι αν έρχεται να εκφράσει τη δική του νέα άποψη - εφόσον κάνει χρήση του όρου χωρίς να αναφέρει ποιος είναι αυτός που έδωσε τον ορισμό, διαπράττει κακή χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δυστυχώς για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Δεν έχω ακόμη πλήρη εικόνα των περιοδικών και ιστοσελίδων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο. Γι' αυτό διστάζω να παραθέσω λίστα χώρων που χρησιμοποιούν ή δε χρησιμοποιούν βιβλιογραφία, για να μη διαπράξω λάθη. Ωστόσο επιφυλάσσομαι για μία τέτοια ενέργεια στα πλαίσια της αστρο - δημοσιογραφικής κριτικής στο μέλλον.

Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες...

5 σχόλια:

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

η αστροχαρτογραφία που αναφέρει σε σχόλιο του ο Κος Κορωνάκης είναι χώροι νέοι που δεν έχουν εντυπωθεί στη μνήμη του αναγνώστη. Όταν κανείς πρωτοαναφέρεται λοιπόν σε τέτοιους χώρους - ακόμα κι αν έρχεται να εκφράσει τη δική του νέα άποψη - εφόσον κάνει χρήση του όρου χωρίς να αναφέρει ποιος είναι αυτός που έδωσε τον ορισμό, διαπράττει κακή χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Για να καταλαβω.Οταν κανω αναλυση ωριαιου ωροσκοπιου πρεπει να κανω ιστορικη αναφορα στην ωριαια αστρολογια και μετα η ερμηνεια?

Η αστροχαρτογραφία ειναι μια τεχνικη των τελευταιων 20 χρονων.Οταν κανω αναλυση πρεπει να αναφερω τον JIM LEWIS και μετα η αναλυση?

Δεν ξερω και γιαυτο ερωτω.

Vassilis Papadolias είπε...

Όταν κάνετε ωριαία δεν έχει νόημα να αναφέρετε τίποτα, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει τι είναι η ωριαία. Όταν εισάγετε την αστροχαρτογραφία χωρίς όμως να πείτε ότι την εισήγαγε ο Jim Lewis ο απλός κόσμος που δεν την ξέρει νομίζει ότι την εισάγετε εσείς.

Ακόμα και στην ωριαία όμως αν αναφέρεστε σε κάποια νέα μέθοδο που δεν είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό θα πρέπει να αναφέρετε βιβλιογραφία. Αλλιώς αφήνετε να εννοηθεί ότι την εισάγετε εσείς. Ο απλός αναγνώστης δεν είναι ειδικός της αστρολογίας να ψάχνει τα αγγλικά βιβλία και να ξέρει ότι αυτό που λέτε είναι ήδη ειπωμένο από τον τάδε ή τον δείνα. Αυτό είναι το βασικό σφάλμα. Ότι αφήνουμε στον απλό αναγνώστη την εντύπωση ότι εισάγουμε έννοιες που στο εξωτετικό έχουν ανακαλυφθεί εδώ και είκοσι χρόνια.

Έτσι παίρνουμε εμείς τη δόξα ότι κομίσαμε κάτι νέο και πρωτοποριακό.

Δεν είναι πάντως προσωπικό το ζήτημα, έτσι; Αφορά λίγο πολύ όλους μας...

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Oτι ο κοσμος ξερει τι ειναι ωριαια αστρολογια εχω τις αμβιφολιες μου.Στην αστροχαρτογραφια οταν κανω αναλυση ενος γεγονοτος χρησιμοποιω πολλες ερμηνειες αναλογα με το θεμα που ποτε δεν εχει αναφερει ο Lewis,τοτε τι κανουμε?Ημουν σχεδον ο πρωτος που εκανε αναλυση πολιτικων γεγονοτων με αστροχαρτογραφια,το 1993,οταν οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν την μεθοδο σχεδον για ταξιδια αναψυχης.Την καλημερα μου.

Vassilis Papadolias είπε...

Τότε οι νέες μέθοδοι είναι δική σας πνευματική ιδιοκτησία και όποιος κάνει αναφορά σε αυτές στο μέλλον θα πρέπει να αναφέρει εσάς στη σχετική βιβλιογραφία.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή...

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Η μονη μεθοδος που θα εχω μελλοντικα πνευματικη ιδιοκτησια ειναι η καρμικη αναλυση του ωροσκοπιου με αστροχαρτογραφια,που καποτε θα εκδοθει.Μεχρι τοτε ειμαι ερευνητης και μαθητης στην ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΤΡΑΠΟ.