Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Kρούσματα Αντιγραφής σε νέο περιοδικό

Ακολουθεί διασκευασμένη αναδημοσίευση από το ελληνικό forum του astro.com στο οποίο -μεταξύ άλλων - δραστηριοποιούμαι...

"Καλημέρα σε όλους. Ίσως κάποιοι ξέρετε ότι έχει κυκλοφορήσει και νέο περιοδικό αστρολογίας στην Ελλάδα. Είναι το Jupiter με εκδότη τον Κο Πανόπουλο, ιδιοκτήτη του Stardome. Το περιοδικό έχει ιδιαίτερα ανανεωμένο στυλ, απουσιάζουν πλήρως οι διαφημίσεις του 090 και γενικά απευθύνεται σε μοντέρνο αναγνωστικό κοινό. Πλην όμως με το πρώτο κιόλας περιοδικό παρουσιάστηκαν καταγγελίες αντιγραφής. Η πρώτη καταγγελία αφορούσε λογοκλοπή από άρθρο ελληνικού ιστολογίου (του myhoroscope). Προσωπικά διάβασα το άρθρο και είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του ιστοχώρου. Δεν έχω άποψη όμως για το τι μέτρα μπορεί να πάρει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις. Να μηνύσει τον εκδότη; Υποθέτω ότι οι διαχειριστές του συγκεκριμένου ιστοχώρου θα ξέρουν καλύτερα.

Το δεύτερο κρούσμα αφορά ένα άλλο άρθρο. Στο περιοδικό περιγράφεται αστρολογική ανάλυση για το φαινόμενο Χάρρυ Πόττερ. Η ανάλυση αυτή έχει σημαντικές αναφορές σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο astro.com, το site της γνωστής αστρολόγου Liz Greene. Οι αναφορές είναι απλώς αναφορές, δεν υπάρχει λογοκλοπή (πλήρης αντιγραφή δηλαδή), αλλά υπάρχουν αναφορές που δεν είναι δυνατόν να τις έχει σκεφτεί ταυτόχρονα και ο συγγραφέας στο περιοδικό και ο συγγραφέας του astro. Όταν για παράδειγμα γίνεται αναφορά στα μαλλιά του Χάρρυ Πόττερ ως ένδειξη ουράνιας εμφάνισης, αυτό δεν μπορεί να είναι διαισθητική προσέγγιση. Στο άρθρο ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά ως βιβλιογραφία το άρθρο του astro.com, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση http://www.astro.com/astrology/in_potter_e.htm

Δεν ισχυρίζομαι ότι κανένας από μας είναι άγιος. Και γω υπήρξα μέλος συντακτικής ομάδας και έχω χρησιμοποιήσει βιβλιογραφία σε άρθρα μου. Ωστόσο, όπως έχει πει και σημαίνον παράγοντας του αστρολογικού internet δύο πρέπει να είναι οι προσεγγίσεις. Ή μιλάμε για πράγματα γενικά όπως οι ιδιότητες των ζωδίων, που δεν έχει νόημα να αναφέρουμε βιβλιογραφία ή, αν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες απόψεις, θεωρίες, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αναφορές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είδα αντιγραφές κι αντιγραφές. Έχω δει προ καιρού ακριβή μετάφραση ξένης δημοσίευσης λέξη προς λέξη ελληνίδας αστρολόγου υπεράνω υποψίας (δεν είναι μέλος μας μην ανησυχείτε). Είναι όμως αρκετά παλιά δημοσίευση και ιστορία για να την αναφέρω τώρα. Οι περιπτώσεις που συζητάμε όμως είναι πρόσφατες και χρειάζονται επισήμανση. Και σε αυτές δεν τηρήθηκαν καν κάποια προσχήματα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε πλήρη ταύτιση μέχρι και λέξεων και στη δεύτερη βασιστήκαμε στο γεγονός ότι οι έλληνες αναγνώστες δεν ψάχνουν το αγγλόφωνο internet.

Η αρχική τοποθέτηση μου στο ζήτημα ήταν ότι δεν μπορεί να κάνει και κανείς πολλά πέραν του να είναι μπροστά στον ανταγωνισμό. Και επιπλέον καμιά φορά όσοι κυκλοφορούμε στο χώρο ξέρουμε ότι αυτός που τη μία μέρα είναι θύμα ίσως κάποτε υπήρξε θύτης. Συνεπώς πάντα πρέπει να κρατάμε μία επιφύλαξη για πρόσωπα και πράγματα. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως είναι εξώφθαλμες και πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιεύονται ακόμη κι αν δεν μπορεί να κάνει κανείς και πολλά γι' αυτές.

Ψύχραιμα κι αποστασιοποιημένα, αγαπητές αναγνώστη, μπορεί να σχολιαστεί το κάθε γεγονός. Και για να είμαι δίκαιος, να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι το θέμα αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιο του Κου Κορωνάκη (www.ouranitsa.blogspot.com). Είναι σημαντικό να καταγράψω αυτή τη σύνδεη, γιατί κάποιοι ενημερωμένοι αναγνώστες από κει εντόπισαν τις αναφορές και αξίζουν την αναφορά.

Αυτά προς το παρόν από την έντυπη αστρολογική ζωή της Ελλάδας...

Στο επανειδείν...

1 σχόλιο:

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Καλη επιτυχια στο νεο ιστολογιο σας.