Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μιλώντας για τη Μαρία Βοναπάρτη

Πέρασαν μερικές μέρες από την επέτειο του θανάρου πριν 49 χρόνια της Μαρίας Βοναπάρτη. Ανιψιά του Μέγα Ναπολέοντα η Μαρία Βοναπάρτη ανήκε στο ζώδιο του Καρκίνου και υπήρξε σύζυγος του πρίγκιπα Γεώργιου της Ελλάδας, εξέχουσα προσωπικότητα της Ψυχανάλυσης και μεγάλη φιλέλληνας. Μαθήτρια του Φρόυντ, τον έσωσε κυριολεκτικά από τα νύχια του Ναζισμού, ενώ μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο εισήγαγε στην ουσία στην Ελλάδα την Ψυχανάλυση. Μεγάλο και το κοινωνικό έργο της καθώς το πλωτό νοσοκομείο που είχε φτιάξει στη Θεσ/νίκη έσωσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 28.000 στρατιώτες.

Η ημ/νία γέννησης της ήταν 2 Ιουλίου 1882. Καθώς γεννήθηκε εκτός Ελλάδας δε χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα μετατροπή της ημ/νίας της στο νέο ημερολόγιο.

Ένα σύντομο ανέκδοτο που διαδίδεται γι' αυτήν είναι το ακόλουθο: Στις 2 Ιουνίου 1953, η Μαρία και ο Πρίγκιπας Γεώργιος αντιπροσώπευσαν τον ανηψιό τους, Βασιλιά Παύλο Α΄ της Ελλάδας, στη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο. Κουρασμένη από τη διάρκεια της τελετής, η Μαρία πρότεινε μια σύντομη ψυχανάλυση στον κύριο που είχε καθίσει δίπλα της, που ήταν ο μελλοντικός γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

Η ιστορία της σχέσης της με τον Σίγκμουντ Φρόυντ και ο τρόπος με τον οποίο βοήθησε τη διαφυγή του ίδιου και της οικογένειάς του, έγινε κινηματογραφική ταινία, με τίτλο Πριγκίπισσα Μαρία (2004), σε σκηνοθεσία του Benoît Jacquot, με πρωταγωνιστές την Κατρίν Ντενέβ ως Μαρία Βοναπάρτη και τον Heinz Bennent ως Σίγκμουντ Φρόυντ.

Ακολουθεί και ο γενέθλιος χάρτης της με σύστημα ίσων οίκων για την Ανατολή του Ηλίου. Ήλιος της φροντίδας, Αφροδίτη της βασιλείας, Άρης της υπηρεσίας. Τετράγωνο Άρη / Πλούτωνα αλλά και μεγάλο τρίγωνο Ουρανού / Σελήνης / Ποσειδώνα που ευθύνονται για την Ψυχανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: